Köri; Hint mutfağında bolca kullanılan, son zamanlarda ülkemizde de kullanımı artan birçok baharattan oluşan bir karışımdır. İçinde zerdeçal, kimyon, zencefil, acı kırmızıbiber, demirhindi, kişniş, karanfil, kakule ve sumak gibi baharatlar bulunmaktadır.
Köri baharat ve sos olarak; özellikle makarna, et ve tavuk yemeklerinde kullanılmaktadır.
A vitamini, B vitaminleri [B9 vitamini (folik asit), kolin, B3 vitamini (niyasin), B6 vitamini] K vitamini, E vitamini (alfa tokoferol) ve C vitamini içermektedir. Bunun yanında bol miktarda kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, manganez, bakır ve selenyum da bulundurmaktadır. Özellikle sinirsel iletim gibi metabolik faaliyetlerde önemli bir rol oynayan sodyum ve potasyum da körinin içinde bol miktarda bulunmaktadır.

Baharatın Faydaları

Zerdeçal: Karaciğere detoksifikasyon (toksinlerden arınma) konusunda yardımcı olan zerdeçal, beyin sağlığı içinde olumlu etkilere sahiptir.
Zencefil:  Vücutta adrenalin salgısını artırarak enerjinin yükselmesini sağlar. Çinko içeriğiyle de cinsel sağlığı destekler.
Kekik: Antiseptik ve tonik özellikleri sayesinde bağışıklık sistemimizi destekler. Özellikle bronşit ve akciğer zarı iltihabı gibi hastalıklara karşı etkilidir.
Biberiye: Kalp sağlığımızı korumaya yardımcı ve antimikrobiyal etkiye sahiptir.
Karanfil: Özellikle yemek sonrası ağız kokusunu gidermek için kullanılan karanfil, seks hormonları üzerinde de etkilidir. Aynı zamanda içerisindeki eugenol maddesinin etkisiyle hafif şiddetteki diş ve diş eti ağrılarına da lokal uyuşturucu etki yapar ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.
Tarçın: Özellikle insülin hormonu üzerine olan etkisi ile kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda tarçın kokusu afrodizyak etkisiyle seks hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.